top of page

Nasıl arşiv yapmalıyım?


Arşiv yapmak çektiğimiz fotoğrafları sistematik bir hale getirip kolay bulmaya yaramalı. Kütüphane mantığı. Belirli bir mantığı, sıralama düzeni olmalı. Olmadığı taktirde ne olur? Fotoğraf çöplüğü olur ve aaa şurada fotoğrafım vardı aaa benim onunla fotoğrafım vardı dersiniz ama aslında bulamazsınız ve öyle fotoğraflarki çekildi ve yaratıldılar ama hiç yoklar diye şiire mısra olurlar...


Düzeni yapmak için benim 3 deneyimim oldu. Deneyimlerimi paylaşmak ve okuyanlara faydalı olmasını umuyorum. Sırayla kullandığım metotlara bir göz atalım :


İlk arşiv metodum her çekim için bir dosya açıp dosyanın adına çekimin tüm seceresini dökmekti. Yani dosyanın adı "Eray_Begüm_Düğün_DışÇekim_AnadoluYakası_01032015_ÖzgeveBarışla" bir tane dosya için önemsiz ve abartı görünen bu dosyalama tabiiki onlarca yüzlerce çekim yapanlar için anlamsız efor. Çünkü arayıp bulma konusunda hiç faydalı olmuyordu. Kaldı ki içinde dışçekim konusu hariç çekimler varsa sokak manzara resimleri varsa yemek resimleri varsa hepsi aynı yerde gömülü oluyor sadece hatırlarsan görebildiğin resimler oluyorlardı. Bu dosyalama sistemini değiştirdim.


İkinci ve uzun süre kullandığım yeni bir dosyalamaya başladım. Başa tarih atıp uzantısına açıklamalarını ekledim. Yani aynı örnekten devam edecek olursak dosya adını "20150103_İstanbul_DüğünDışÇekim" yaptım. Bu sistem öncekine göre daha sistematik ve verimli oldu. Dosyanın içinde de JpegFiles, RawFiles ve ExportFiles diye üç dosya oluşturup rawları bir yere jpegleri bir yere yerleştirdim. Exportfiles ise lightroom veya photoshopta edit yaptıktan sonra oluşturulan resimlerden oluşan dosyaydı. Dosyaları tarih sırasında görmek için iyi fakat hala içlerindeki diğer konulardaki resimlere çözüm olmamıştı. Bu metot beni şimdiki kullandığım dosyalamaya götürdü.

Kullandığım son metot ise fotoğrafları kategorize etmekle başladı. Kategorileri fotoğrafların türüne göre yaptım yani : İnsanlar / ManzaraSokak / Cansızlar / Hayvanlar / Aile /Etkinlik / Yemek / Videolar diye ayırdım. Bunların içini de insanlarda bildiğim kişilerin ismini yazdım tanımadıklarımın ise yabancı diye bir dosyada grupladım. ManzaraSokak grubunu gittiğim gezdiğim, fotoğrafını çektiğim yerlerin adına göre ayırdım. Alsancak/Bostanlı/Göztepe/Lübbey/Kuşadası/İstanbulBelgradOrmanı/Ortaköy ... gibi. Etkinlik dosyasını etkinliklerin ismi ile yemekler dosyasını yine yemeklerin ismi ile alt dosyalara böldüm. İçlerine ise sadece jpeg dosyalarımı aldım ve rawları sildim :) Fotoğrafı raw mı jpeg mi çekmek lazım onu ayrıca konuşuruz :) Dosya adlarını ise Dosyaların hepsini seçip F2 tuşuna basarsanız bir tanesini yeniden adlandırıyor ekran örneğin ona Eray diyerek entera basarsam tüm fotoğraflara sıralama atıyor Eray (1) / Eray (2) / Eray (3) ... gibi bu şekilde de dosyaların içlerini düzenledim. Böylece son fotoğrafa baktığımda da o dosyadaki konuda kaç tane fotoğraf çekmişim rahat bir şekilde görebiliyorum. Bundan sonraki arşiv düzenimi de bu sistemle yapmayı düşünüyorum çünkü aradığımı bulmamı çok kolaylaştırıyor. Tarih hassasiyetiniz varsa alt dosyaların adına bir de yıl dosyası atıp yine bunu da tarih bazlı hale de getirebilirsiniz bu arada...


22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page