Portre fotoğrafçılığı veya portre, etkili aydınlatma, arka plan ve pozlar kullanarak bir kişinin kişiliğini yakalamayı amaçlayan bir fotoğrafçılık türüdür. Sıklıkla, sosyal medya, düğünler, ticari amaçlar gibi özel günler için portreler yaptırılır. Portreler, sosyal medya hesaplarından kullanıma, bireylerin kişisel bir web sitesinde kullanımına ya da ticari amaçlı bir birçok amaca hizmet edebilir.
Portre fotoğrafçılığında alınabilecek temel olarak dört yaklaşım vardır: inşacı, çevresel, samimi ve yaratıcı (the constructionist, environmental, candid, and creative approach ) yaklaşım. Her biri teknik, sanatsal veya kültürel olmak üzere farklı nedenlerle zaman içinde kullanılmıştır.
Yapılandırmacı yaklaşım, fotoğrafçının konu etrafında bir fikir oluşturmasıdır. Çoğu stüdyo ve sosyal fotoğrafçılıkta kullanılan yaklaşımdır.
Çevresel yaklaşım, özneyi kendi ortamında betimler. Genellikle konuyla doğrudan ilgili bir şey yapıyormuş gibi gösterilirler.
photo by franckreporter via iStock
Samimi yaklaşım, insanların günlük işleriyle ilgili bilgileri olmadan fotoğraflarının çekildiği yerdir. Paparazziler tarafından benimsenen bu yaklaşım eleştirilirken, daha az istilacı ve sömürücü samimi fotoğrafçılık, geçen yüzyılda dünyaya çeşitli durumlarda ve yerlerde insanların önemli görüntülerini verdi. Doisneau ve Cartier-Bresson'un Parisli resimleri bu yaklaşımı gösteriyor.
Çevre fotoğrafçılığında olduğu gibi, samimi fotoğrafçılık da insanlar hakkında tarihi bir bilgi kaynağı olarak önemlidir.
Yaratıcı Yaklaşım, nihai çıktıyı değiştirmek için görüntünün manipülasyonunun kullanıldığı yerdir.
Çekimlerimi genelde yapılandırtmacı tarzda ( the constructionist ), çevresel portrelerle, samimi yaklaşım ile özellikle boudoir tarzında çekimlerle (bu tarz hakkında ilave bir yazı da yazacağım) yapıyorum. İlerleyen yazılarımda ise çekimlerde kullandığığım ışık tecrübelerimi, boudoir tarzını, model olmayanlarla çalışmaların zorluklarını yazmayı planlıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...
コメント